Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Veskun Verstaan alku

Isoisäni Ilmari Halme oli puuseppä ja vanha verstas oli aina ollut mieluinen askartelupaikka. Ilmarin jälkeen oli verstas 20 vuotta vähällä käytöllä, kunnes minä armeijasta päästyäni, vuonna 1995, päätin kokeilla mitä siellä pystyy tekemään.

Ensimmäisenä päätin tehdä 2 ruokapöytää ja 12 tuolia. Mallin tuoleihin otin kotona olleista tuoleista. Jotenkin niissä onnistuin, koska en siihen lopettanut. 2 vuotta myöhemmin aloitin puusepänopinnot Tampereen ammattioppilaitoksessa, josta valmistuin puusepäksi 1999.
Tämän jälkeen aloin tehdä täysipäiväisesti puusepäntöitä Ilmarin vanhassa verstaassa, vanhoja koneita parannellen. Vuonna 2003 ostin kotitilani vanhemmiltani ja samalla valmistui suunnitelmat uuden verstaan rakentamisesta, sillä vanha verstas (50 m2) kävi ahtaaksi, varsinkin kun eläkeikään oli vielä pitkä aika.

Vuonna 2004 oli uusi, isäni kanssa rakennettu, verstashalli niin pitkällä, että saatoimme sen vihkiä - tai siis minut ja rakas vaimoni Kirsti vihittiin ja häitämme juhlittiin uudessa verstaassa, joka oli sisältä valkoinen kuin seurakuntasali (pitsiverhoineen ja kukkakoristein). Tämän jälkeen siirtyi verstastoiminta uusiin (200m2) tiloihin. Samalla konekantaa lisättiin. Muutamia puuntyöstökoneita olen rakentanut myös itse.

Tämän jälkeen on töitä tehty tasaiseen tahtiin ja joka päivälle on töitä riittänyt. Vierasta työvoimaa en ole ottanut, sillä tykkää tehdä itsekseni omaan tahtiin.

Vesa Halme höylänsä ääressäVesa Halme höylänsä ääressä

 

Ensimmäinen puutyöniEnsimmäinen puutyöni

Alla ote artikkelista joka ilmestyi marraskuun 15. 1958 sanomalehti Itä-Hämeessä. Siinä kerrotaan puusepän toiminnasta Sysmässä.

"Puusepän teollisuus on kasvanut vanhasta käsityöläisperinteestä. Pienteollisuutena se usein vielä edustaa eräänlaista välimuotoa, jossa vanha perinne elää edelleen, vaikka työ on koneellistunut harjoittajiensa käyttäessä hyväksi teknillisen kehityksen heidän käteensä tarjoamia apuvälineitä."

Artikkeli kertoo Sysmässä noihin aikoihin toimineista puusepän töitä tehneistä pienyrityksistä ja "pitäjän keskustassa toimivasta Ilmari Halmeen Puusepäntehtaasta" artikkeli kertoi seuraavaa:

"Tehdas on toiminut vuodesta 1953 vasta vasten valmistetussa piharakennuksessa. Se tuottaa ikkunoita, ovia, keinuja, tiskipöytiä, kuivauskaappeja - niin, luetteloa voisi jatkaa pitkästikin ja siihen sisältyisi miltei kaikkea puusepän alalta. Mm. Heinolan maaseurakunnan siunauskappelin sisustus on Halmeen käsialaa."